BASINDA “AĞAÇLARIN ADLARI”ve “AĞAÇLARIN ADLARI 2″KADIKÖY Projesi

20180429_20171015.03.2018 Hürriyet Gazetesi Güncellemehürriyet 2017

HÜRRİYET GAZ

BasınBasın2

dergi foto

IMG_20170910_00017 Temmuz 2017 tarihli haber     

KADIKÖY LIFE DERGİSİ EYLÜL 2017 Sayısı

IMG_20170910_0002

 

Ağaçların Adları “ve” Ağaçların Adları 2″ Projesini Hazırlayan ve Koordinatörlüğünü yapan Kadıköy İlçesi Semiha Şakir İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hüveyda GÜMÜŞ 2015 Yılında  KADIKÖY İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı özel ve devlet okullarının okul bahçelerinde bulunan ağaç adlarını ve Envanterini çıkarmıştır.
Kadıköy İlçesi Okul Bahçelerinde 6371 ağaç bulunmaktadır.Bumların 881 i meyve ağacıdır.
Hüveyda GÜMÜŞ, 2015-2016 Eğitim-Öğretim” Yılında Ağaçların Adları2 “kitapçığı hazırlayarak www.agaclarinadlari.com web sitesinde yayımlamıştır.Amacının okul bahçelerinde bulunan ağaçların adlarının öğrenciler ve ilgilenenler için bilinmesini sağlamak ve okul bahçelerinde bulunan ağaçların ENVANTERİNİ çıkararak bilime ve ARŞİV Kültürüne katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Proje Kitapçıklarını Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderen ,Proje ile ilgili İstanbul Milli Eğtim Müdürü Ömer Faruk YELKENCİ ile görüşen Hüveyda GÜMÜŞ, İstanbul da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çalışmaların devam ettiğini, Hedef  Türkiye  diyor.
Çocuklarımız çevresindeki ağaçları görmeli, dokunmalı,yaşayarak öğrenmeli.”Okul Bahçeleri ‘ne Meyve Ağaçları Dikelim” sloganı ile ,üretim yapan okulları oluşturalım.
ARŞİV Kültürü ile gelecek nesillere bilgi aktaralım. Okullarımızda her türlü eşyanın envanteri vardı fakat okul bahçelerin de bulunan ağaçların envanteri yoktu.
2013 Yılında başlattığım bu proje ile önce 21 okulda bulunan ağaç envanteri çıkarıldı.(2014-2015 Eğitim -Öğretim yılında proje “İYİ ÖRNEK” seçildi.2014-2015,2015-2016 Eğtim Öğretim Yılında Kadıköy İlçesi nde bulunan 80 Okulun bahçesinde bulunan ağaçların ENVANTERİ ,okullardan gönderilen bilgilere göre çıkarıldı.
Ağaçların Adları ve Ağaçların Adları2 projesinde bana destek veren başta Ömer YAHŞİ İlçe Milli Eğitim Müdürü (şimdi İZMİR Milli Eğitim Müdürü) ve Personeline Kadıköy İlçesi Milli Eğitim Personeline, Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Teknik Elemanlarına,Kadıköy Belediye si Park ve Bahçeler Müdürlüğü Teknik elemanlarına,velilerimize ,çalışanlara  TEŞEKKÜRLER imi arz ediyorum.

122

Page0118

Page0116

 

 

gazete kadıköy

 

 

Ülkemiz Yaklaşık 12 bin bitki türüne sahip. Bitkilerimizin yüzde 33’ü ise sadece ülkemize özgü. Yani endemik tür. Uzmanlar bitki çeşitliliği ve endemik türler açısından dünyanın zengin ülkelerinden olduğumuzu belirtiyorlar. Ancak son yıllarda yaşanan hızlı kentleşme, kuraklık gibi olumsuzluklar bitki coğrafyamızı tehdit ediyor. İşte bu noktada Kadıköylü ilkokul öğrencileri bir proje başlattılar. Kadıköy Belediyesi’nin de desteklediği “Ağaçların Adları Projesi”yle okul bahçelerindeki ağaçlar isimlendiriyor, kayıt altına alınıyor, korunuyorlar. Minik yüreklerin büyük projesinin Kadıköy çapında yaygınlaşması hedefleniyor.

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy’ün öğrencileri okullarının bahçelerinde bulunan ağaçlara isim veriyor, kayıt altına alıyor, onları koruyorlar. Semiha Şakir İlkokulu öğrencilerinin oluşturduğu Çevre Kulübü’nün çalışması bir tohum misali küçücüktü önceleri. Geçtiğimiz yıl bu tohum sınıf ve çevre kulübü öğretmeni Hüveyda Gümüş’ün çabaları, öğrencilerin de sevgisiyle serpildi, fidan oldu. Öğrencilerdeki bu isteği gören Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de projeye hemen destek verdi. Belediyenin uzmanları okullara gitti, öğrencilerimize ağaçların yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu, insanoğlunun onlarsız yapamayacağını anlattılar. Çocuklara, öğretmenlere hatta velilere de ağaçlar, bitkiler hakkında bilgiler verildi. Şimdi küçücük öğrenciler ağaçları daha iyi tanıyor. Okullarının bahçesindeki ağaçlara isim veriyor, onları kayıt altına alıyor, koruyor, hatta hangi ağaca nasıl bakılması gerektiğini bile biliyorlar. Öğretmenler, öğrencilerin yanı sıra veliler de bu çalışmadan oldukça memnun.

 

ÇOCUKLAR AĞAÇLARI TANIYOR, KORUYORLAR

Kadıköy Semiha Şakir İlkokulu sınıf ve Çevre Kulübü öğretmeni Hüveyda Gümüş ve öğrencilerinin geliştirdiği, “Ağaçların Adları” Projesi, Kadıköy Belediyesi İşbirliği ve protokolü, çerçevesinde 22 ilkokulda uygulanıyor.

“Ağaçların Adları Projesi’ne Kadıköy’de; Semiha Şakir İlkokulu, Göztepe İlkokulu, Leman Kaya İlkokulu, Zühtü Paşa İlk ve Ortaokulu, Münevver Şefik Fergar İlkokulu, İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu, Erenköy İlkokulu, 60. Yıl Anadolu İlkokulu, Şener Birsöz İlkokulu, Kadıköy FMV Özel Erenköy Işık İlkokulu, Nihat Işık İlkokulu, İnönü İlkokulu, Halil Türkkan İlkokulu, Moda İlkokulu, Özel Çevre İlkokulu, Özel Kadıköy Doğa İlkokulu, İbrahim Öktem İlkokulu, Kalamış Şehit Murat Özyalçın İlkokulu, İhsan Sungu İlkokulu, Cemal Diker İlkokulu, Kadıköy Bostancı İlkokulu katkı sunuyor.

Projeyi yürüten Öğretmen Hüveyda Gümüş yaptığı açıklamada, “Amacımız öğrencilerimizin, velilerimizin çevremizde gördüğümüz ve sayısız nimetlerinden yararlandığımız ağaçların, çiçeklerin adlarını öğrenerek, bu konudaki bilgi eksikliğini giderebilmek, doğaya saygımızı göstermek.

Projeye destek verenlere teşekkürü bir borç biliyoruz. Projenin İstanbul çapında uygulanması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

 

KÜÇÜK BİR ADIMLA BAŞLADI

Semiha Şakir İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hüveyda Gümüş, Ağaçların Adları Projesi fikrinin nasıl geliştiğini şöyle anlatıyor:                                                                                                                                                                       “2013 – 2014 Eğitim-Öğretim yılında Semiha Şakir İlkokulu’na geçmiştik. Okulumuzun bahçesinde çok ağaç vardı. Ağaçlardan isimlerini bilmediklerimiz vardı. Araştırıp, öğrendik. Atık tahtaların üzerine ağaç adlarını yazıp, ağaçlara astık. Okuldaki diğer öğrencilerimize ve velilere de ağaçları tanıttık. Bahçede olmak, ağaçlara sarılmak öğrencilerimizi çok mutlu ediyordu. Bunu projeye dönüştürüp, doğaya saygımızı bu yolla göstermek, paylaşmak istedik. Projeyi yürütürken okulumuzun depreme karşı yeniden yapılması kararı alındı.

Şubat tatilinde tekrar Melahat Akkutlu Ortaokuluna geçtik. Projemize bu okulun bahçesinde de devam ettik. Bu projede beni yüreklendiren Kadıköy Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Yahşi, Şube Müdürümüz Hasan Demir’e, eski İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ferşat Ayar’a, Okul Müdürümüz Netice Şahin’e, Muavinimiz Etem Balkayay’ya ve çalışanlara, Melehat Akkutlu Müdürü İlter Aygün’e, öğretmen arkadaşlarıma, öğrencilerimize Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanlarına, projeye CD ve kitapçık gönderen okullara teşekkür ediyorum”

n Ağaçların da İsİmlerİ var

Geçen yılsonunda bu projenin kendilerine geldiğini, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında da tekrar projeyi başlattıklarını söyleyen Kadıköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Demir, “Hocamız bu projeyi getirince hoşumuza gitti açıkçası. Ağaçların da isimlerinin olduğunu öğrenmek güzel tabiî ki. Bizlerin de bilmediği ağaçlar var. Kadıköy Belediyesi’nden uzmanlar da projeye destek verdiler. Ağaçların isimlerini öğrenmek. Bilmek kadar bu ağaçlara nasıl bakılabileceğini de öğrenmek lazım. Bir ağaç dikildiğinde aslında bir prospektüsü olmalı üzerinde. Okullarımızda bunları görüyorum. Ağaçlara isimleri, bilgileri asılmış şekilde. Bu anlayışın yerleşmesi önemli. Ağaçların da canlı olduğunu, onların da suya ihtiyacı olduğunu bilmek lazım” dedi. Projeyi duyduğunda hissettiklerini anlatan Demir, “Böyle ince, nazik bir konuyu öğretmenlerimizin ortaya çıkarmaları, bize getirmeleri hoşumuza gitti. Hergün birlikte yaşadığımız, bize oksijen sağlayan, ağaçların adını bilmemek üzücü. Ağaçlar her dönem güzel. Bu, çok farklı bir proje. Öğretmen ve öğrencilerimizin birlikte böyle bir konuya ilgi duymasını çevrecilik anlayışının ileri bir safhası olarak görüyorum. “Yere çöp atmayın, denizlerimizi kirletmeyin noktasından daha ilerde daha çağdaş bir mantıkla. Artık oraları geçmişiz de daha üst düzey çevre konularına ağaçları da yanımıza alma noktalarına kadar gelmişiz. Okullarımızda ağaçlandırmayı arttırmayı isteriz. İnşallah bu proje yayılır” diye konuştu.

 

ÖĞRENCİLER ÖĞRENİRKEN DOĞAYLA YAKINLAŞTI

Öğrenciler, Ağaçların Adları Projesinden neler öğrendiklerini ve düşüncelerini şöyle açıklıyorlar:

4 Asya Alır: Ağaçları inceleyen bilim dalının dendorolji olduğunu öğrendim.

4 Sinan Kerem Yılmaz: Ağacın, tek gövdesi bulunan beslenmeyi ana ve yan köklerden yapan en az 4-5 metre boyundaki çok yıllık odunsu bitki olduğunu öğrendim.

4 Maria Cevher Bozdemir: Ben, dişbudak, akasya, Amerikan Sarmaşığı, akçaağaçı tanıdım.

4 Seçkin Özgün: Velilerimiz, atık ağaç parçalarını marangozdan getirerek bize yardımcı oldular. Biz de ağaç adları öğrendik. Çok eğlendik.

4 Nisa Nur: Sınıfta bahçede olmak bizi çok mutlu ediyor. Sarmaşık bitkisine adını ailece astık.

4 Oğuzhan Eren: Ateş Dikeni ağacını çok sevdim. Okulumuzun bahçesinde Yalancı Akasya, Lawsan servisi, çam, dişbudak, erguvan, söğüt, atkestanesi ağaçları olduğunu öğrendim.

4 Ceren Ekşi: Çevre kulübünden arkadaşlarla bahçede ağaçları tanımak, ağaçlara sarılmak, öğrenmek eğlenceli idi.

4 Yağmur Kuzuimamlar: Ağaçlardan sedir ağacı, çitlembik ağacı, akça ağacı tanıdım. İsimlerini astım. Ağaçlara sarıldım. Hüveyda Öğretmen fotoğraflarımızı çekti.

4 Irmak Turan: Gül, hanımeli, kurtbağrı, kartopu, ispirya bitkilerini tanıdım.

4 Mustafa Yusuf Tanyeri: Kadıköy Belediyesi’nden gelen Çevre Mühendisleri, bizlere bilemediğimiz ağaç adlarını öğretti. Beraber ağaç adlarını astık. Çok mutlu olduk. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

 

‘Yeşİl alanlar mutlaka korunmalı’

25 yıldır botanik alanında çalışmalar yapan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şener Akıncı, ‘Ağaçların Adları’ projesinin çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bitkiler önemli varlıklar. Amacımız bitkileri olabildiğince tanımak, tanıtmak, koruma altına almak.

Sanayileşme, çevre kirliliği, yoğun yapılaşma, nüfus artışı bitkileri de etkiliyor. Türkiye bitki açısından çok zengin bir ülke aslında. Yaklaşık 12 bin bitki türü var.

Avrupa’nın bu konuda en zengin ülkesiyiz. Bitkilerimizin yüzde 33’ü sadece Türkiye’ye özgü. Yani endemik tür. En zengin endemiklere sahip olma oranıyla dünya çapında dikkat çekici bir ülkeyiz. Bu zenginliği ne kadar sürdürebiliriz? Koruma konusunda sıkıntılarımız var. Kentleşme bitki yayılışını çok ciddi tehdit eden bir unsur. İstanbul’daki yoğun yapılaşma ve beraberindeki kirlilik bitkilerin hayatını ciddi anlamda tehdit ediyor. Varolan yeşil alanların bu anlamda korunması İstanbul için son derece önemli. İstanbul yeşil alan açısından ciddi kan kaybediyor. Kişi başına düşen yeşil alan oranı 10 metrekare iken,

6 ile 3 metrekareye kadar düştüğü ifade ediliyor. Stokholm’de kişi başına 87 buçuk metrekare yeşil alan düşüyor. Amsterdam’da 45 buçuk metrekare, Londra’da yaklaşık 27 metrekare, Roma’da 45 metrekare…

Kent yaşamında insanın kendini doğanın içerisine bırakabileceği ortamların olması gerekiyor. Kent içerisinde kent parkları olmalı. İstanbul’da bunlar son derece sınırlı. Kadıköy’ün bir anlamda şanslı olduğunu söyleyebiliriz ama yine de hızlı bir şekilde varolan yeşil alanların daraltılması istenen bir şey değil. Kadıköy’de kentsel dönüşümün neler getireceğini kaygıyla izliyoruz. Dönüşümde yeşil alanlar mutlaka korunmalı. Dönüşümde olabildiğince yeni alanların etrafına insanların nefes alabileceği, stresini atabileceği ağaçlık alanların mutlaka olması lazım. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kişi başına en az 10 metrekare yeşil alan olmalı bir kentte. Çocukların eğitiminde çevreye önem verilmesi konusunda etraftaki yeşil alanların ve ağaçların korunması konusunda yapılacak olan her türlü çabayı kesinlikle desteklemek lazım. Böyle bir çalışmanın bir ilkokulumuzda başlaması, öğretmenlerin önayak olması, ağaç sevgisini kazandırması, onu tanıtması küçük öğrenciler için inanılmaz derecede ileride büyük bir ağaç sevgisi ve yeşil alanın gerekliliği konusunda bilinç oluşturacaktır.

Bu da en azından bir hareket noktasıdır. Bu projenin desteklenmesi, üniversiteyle, bilim çevreleriyle mutlaka bilimselliğe dönüştürülmesi, destek olunması, katkıda bulunulması gerekir diye düşünüyorum. Ağaçlara isim verilirken, hatta bir ağacın nasıl yetiştiği, tohumun nasıl fideye, ağaca dönüştüğü öğrencilere uygulamalı olarak anlatılabilir. Gözlemleme açısından öğrenciler için son derece önemli olacaktır.”   19 Haziran 2014 Perşembe 15:22